Brandstofverbruik verminderen? 11 besparingstips!

Veel mensen en bedrijven willen graag hun brandstofverbruik verminderen. De benzine- en dieselprijzen blijven tenslotte fors en elektrisch rijden laat toch nog wel wat te wensen over. Hoe kunt u met een reguliere auto, servicebus, bus of vrachtwagen zuiniger rijden en zo kosten besparen? In dit artikel zetten wij 11 tips voor u op een rij.

1. Houd afdoende afstand

Afdoende afstand houden, is niet alleen veiliger, u hoeft ook minder te remmen en terug op te trekken, wat het brandstofverbruik ten goede komt.

2. Laat uw voertuig uitrollen i.p.v. af te remmen

Op deze manier snelheid minderen, wordt remmen op de motor genoemd. Neem bijvoorbeeld wat gas terug als u richting verkeerslichten rijdt of een kruispunt nadert.

3. Rij rustig en beheerst

Als u rustig en beheerst rijdt, met voldoende afstand tussen u en uw voorligger, is bruusk afremmen niet nodig. En verwissel op de autosnelweg zo min mogelijk van rijvak.

4. Gebruik energieverslinders mondjesmaat

Gebruik bepaalde extra’s in uw voertuig alleen als dat echt nodig is. De airconditioning is een welbekende energieverslinder – bij veelvuldig gebruik, moet u vaker bijtanken.

5. Tijdig schakelen

Schakel tijdig over naar een andere versnelling. Het schakelmoment van dieselmotoren ligt rond 2.000 toeren, bij benzinemotoren is dat 2.500. Vermijd dat u boven de 3.000 uitkomt.

6. Adequaat wagenonderhoud

Adequaat wagenonderhoud zorgt voor minder brandstofkosten en CO2 uitstoot en voorkomt onnodige slijtage. Ververs de olie dus regelmatig en zorg o.a. voor een schoon luchtfilter.

7. De juiste bandenspanning

Als banden niet goed opgepompt zijn, dan zal uw auto, bus of vrachtwagen meer verbruiken. Controleer de bandenspanning regelmatig, zodat u tijdig kunt bijpompen.

8. Minder volgeladen voertuig

Een volgeladen wagen verbruikt uiteraard meer. Er is meer kracht en vermogen nodig om te rijden dan in lege toestand. Haal zwaar materiaal dat u toch niet nodig heeft uit uw voertuig.

9. Start-stopsysteem

Met een start-stopsysteem bespaart u brandstof, omdat de motor afslaat als u ergens langere tijd moet stilstaan. Bijvoorbeeld voor een stoplicht of in de file.

10. Een constante snelheid aanhouden

Rij indien mogelijk zoveel mogelijk op een constante snelheid. Op de snelweg schommelen tussen de 110 en 130 km/u kost meer energie dan (met cruisecontrol) op 120 blijven zitten.

11. Vermijd files, carpool vaker en gebruik ook eens het OV en/of de fiets

Dat je files beter kunt vermijden, snapt iedereen. Tegenwoordig staan werkgevers veel meer open voor iets aangepaste werktijden op bepaalde dagen of vaker vanuit thuis werken.

Als u samen met iemand carpoolt, halveert uw brandstofverbruik. Voor een groepje carpoolers die iedere week afwisselen, is het besparingseffect nog groter.

Zeker richting (en in) grote steden is het openbaar vervoer een alternatief. Met de fiets of bus naar het treinstation in uw woonplaats, zodat u in alle rust alvast wat werkmails kunt doornemen. 😉

Brandstofverbruik verminderen: een uitdaging voor wagenparkbeheerders

Het brandstofvebruik verminderen is nog steeds een operationele uitdaging voor wagenparkbeheerders en een belangrijk onderdeel van fleetmanagement. Wilt u graag eens samen met een expert beoordelen wat uw bedrijf al doet en bekijken waar meer rendement te behalen is? Neem dan gerust contact op met ons.